Vad är storytelling och varför använda det i marknadsföring?

Vad är storytelling?

Storytelling kanske låter avancerat, men det är egentligen något som är djupt integrerat i alla kulturer och i vårt mänskliga sätt att tänka. 

När alla andra försöker skrika högst är det den som har bäst story som skär igenom myllret och sticker ut. Varför är det så? Jo, helt enkelt för att vi älskar en bra berättelse. Oavsett om den kommer i form av en god bok, en spännande film eller en skojig reklam om en Ica-handlare och hans personal så känner vi ett behov av att veta hur det kommer att gå och varför de beter sig på ett visst sätt. 

Men hur kan du använda storytelling för att få folk att vända sig just till ditt företag? Om du lyckas beröra människor med en story kommer de ihåg vad de fått höra 22 gånger bättre än om du bara berättar något rakt upp-och-ner. För att förstå hur det fungerar ska vi nu ta en titt på vad det är som egentligen händer i kroppen när vi får höra en historia. 

Hur storytelling påverkar publiken

Du håller säkert med om att när någon berättar en historia för dig så väcker det olika känslor. Känslor är egentligen inte så abstrakta som man kan tro, utan uppstår när hjärnan utsöndrar olika signalsubstanser. Vi ska nu gå igenom vilka känslor olika ämnen framkallar och hur de påverkar våra tankar och handlingar. Genom att slå fast vilka typer av stories som framkallar vilka handlingar kan vi också förstå hur detta kan användas effektivt inom marknadsföring. 

Dopamin

Dopamin – Spänning och förväntan

Dopamin är ett ämne som gör att vi blir mer fokuserade och minns bättre. Det triggas av stories som innehåller spänning, förväntan och gärna en så kallad cliffhanger, när man inte får reda på hur det slutar. 

Läs följande story för att ta reda på hur dopamin känns! 

Det var en helt vanlig dag på köpcentret. Det var rätt så lugnt i butiken, och Emma gick och dammade bland skorna. Hon kom på att hon behövde fylla på skosnören och hade precis öppnat lagerdörren när hon plötsligt hörde en enorm explosion. En så hög smäll hade hon aldrig hört förut. Kunder började skrika och hon såg hur folk sprang för sina liv mot utgången. 

Instinktivt flög hon bak på lagret, grabbade tag i sin mobil och låste in sig på toa. Med hjärtat i halsgropen stängde hon av ljudet på mobilen. Plötsligt var allt tyst. Varför andades hon så högt? Hon hade ingen aning om vad det var som hade hänt, men folk hade gripits av panik och hon vågade absolut inte gå ut i butiken igen. 

Skräcken steg inom henne och hon började med skakande händer skicka sms till sin mamma. Sedan slog det henne – tänk om någon galning skulle komma efter henne? Det syntes ju att toadörren var låst! Hon släckte genast lampan och låste upp dörren så att det inte skulle synas att hon var där. Men det var för sent. Hon hörde lagerdörrens välbekanta knarr och fotsteg som gick rakt mot toan. Hon höll andan när handtaget trycktes ner och försökte skrika när dörren flög upp, men rösten lydde inte –  

Hur känner du dig? Det du upplever när du läser denna story är dopamin. Du är fokuserad, tänker på lösningar och eftersom du verkligen föreställer dig hur miljön och stämningen är så kommer du också att komma ihåg den bättre. 

Oxcytocin

Oxytocin – Medkänsla och generositet

Oxytocin är det medmänskliga hormonet och är det ämne som utsöndras när vi tycker synd om och känner starkt för andra. Detta är samma hormon som mammor har i blodomloppet när de ammar sina bebisar. Om du ömmar för någon, då känner du effekterna av oxytocin. Det leder till att folk blir generösa och det skapar band av tillit. 

Detta hormon vädjar ofta välgörenhetsorganisationer till. Om du till exempel får se en bild av fattiga barn eller smutsigt vatten som människor tvingas dricka, då gör oxytocinet att du blir mycket mer villig att skänka pengar. 

Läs följande story för att ta reda på hur oxytocin känns! 

Varje dag på väg hem från skolan hände det och varje dag på väg hem från skolan hatade han sin plastpåse. Visst, det kanske låter aningens starkt att man kan känna hat för en plastpåse, men det var det enda ordet han kom på för att beskriva det. För när man är nio år kan det vara svårt att sätta ord på hur det känns när man alltid, alltid, alltid är annorlunda. 

När de andra barnen packade ner läxböckerna i sina ryggsäckar med sportloggor och slängde upp dem över ena axeln så där coolt så tryckte han ner sina böcker bland gympakläder, smutsiga sockor och dagens äpple som han glömt att äta på rasten. 

I början av terminen hade hans nya lärare klagat på honom. ”Liam, du är så slarvig, hur kan du glömma att ta med dig din skolväska varenda dag? Kan inte din mamma påminna dig?” Men när hon hade ringt hem och pratat med hans mamma förstod hon att det inte var lönt. Det fanns helt enkelt inte pengar till en ryggsäck, det fanns knappt pengar till en liter mjölk på kontot. 

De andra barnen såg så häftiga ut och de slapp bära en tung kasse som skar in i handflatorna av tyngden. Liam hatade plastpåsen så mycket. 

Men den som hatade plastpåsen mest, det var Liams mamma. 

Hur kändes det där? Tyckte du synd om Liam och hans fattiga mamma? I så fall vet du hur oxytocin känns. Och säkerligen hade du köpt en ryggsäck till Liam om han hade funnits på riktigt. Det visar hur kraftfullt detta hormon är, det får oss att handla. 

Endorfin

Endorfiner – Lycka och skratt

Endorfiner är ett hormon som många känner igen namnet på och de är förknippade med glädje, skratt, kreativitet och att man känner sig bekväm och lycklig. Det säger sig självt att folk påverkas av stories som ger dem ett glädjerus och det leder till att de känner sig positiva när de tänker på det man berättar. 

Läs följande story för att ta reda på hur endorfiner känns! 

När min mormor var ung var hon en riktig buse, enligt henne själv. Hon var enda barnet, men det gjorde ingenting, för hon hade gott om ungar att leka med på gården där hon bodde, och de hittade alltid på hyss. 

En gång skulle de ha provskrivning i skolan. Men det fanns ett problem. Varken hon eller hennes bästa kompis, Lilly, hade pluggat inför provet! De hade haft fullt upp med andra viktiga saker, som att reta pojkar och byta bokmärken. Sånt som man liksom måste prioritera. Så vad skulle de göra? De visste mycket väl att deras mammor aldrig skulle låta dem stanna hemma från skolan om de inte var sjuka på riktigt. Mammor har ett sjätte sinne för sånt, det spelar ingen roll hur väl man låtsas, de vet ändå att man blåljuger! 

Men då fick mormor en idé. Hon hade alltid aktat sig för brännässlor, för hennes mor sa alltid till henne när hon gick för nära dem. ”De bränns, och så får man fula märken som gör ont”, hade min mormorsmor sagt. Det skulle hon inte ha gjort. 

”Lilly, jag vet vad vi gör”, sa mormor medan hon ålade av sig klänningen. 

”Vad håller du på med?”, sa Lilly frågande. 

”Om vi bara rullar oss i nässlorna så kan vi låtsas bli lite småsjuka och så ser det ut som vi fått utslag.”

Av någon märklig anledning tyckte även Lilly att detta var en fantastisk idé. Sagt och gjort, de klädde av sig, lade sig på marken och rullade omkring bland brännässlorna. Visste, det stacks rätt mycket, men det var ju meningen. Och lidandet skulle inte vara värre än att gå till skolan och behöva skriva provet. 

Tidigt nästa morgon blev mormorsmor förskräckt. Vad i all sin dar var det som hade drabbat hennes dotter? Hon var alldeles röd i huden och hade hög feber. Hon ringde på husdoktorn som kom i all hast. 

Efter undersökningen sa doktorn förundrat: 

”Det här var det konstigaste jag någonsin sett. Jag vet inte vad det här kan vara för något. Under alla mina år har jag aldrig sett något liknande.”

”Jamen, har du inga gissningar? Hon brinner ju upp!”

Doktorn kliade sig fundersamt i huvudet och sedan sa han något som tvingade mormor att gömma ansiktet under täcket för att inte skratta högt.

”Hade jag inte vetat bättre hade jag trott att hon hade klätt av sig naken och rullat sig i brännässlor!”

Denna story hände på riktigt, och mormor har alltid undvikit brännässlor som pesten. Fick den dig att dra på smilbanden? I så fall gav den dig endorfiner! 

Summering

Storytelling – ett fantastiskt redskap i marknadsföring

Nu när du har blivit berörd på tre olika sätt kanske du undrar hur du kan använda dig av storytelling för att få ditt företag att växa. Detta är inte ett sätt att lura potentiella kunder så att du tjänar mer pengar, utan snarare att hjälpa dem som verkligen behöver dina produkter eller tjänster att inse det, och på det sättet göra deras liv ett snäpp bättre. 

Nu vet du varför storytelling är något som du bör testa. I nästa inlägg här på bloggen kommer vi att gå igenom hur du rent konkret kan använda storytelling och vi kommer att titta på exempel som visar hur andra har gjort och om du behöver hjälp med din marknadsföring så bjuder jag gärna på en digital fika där vi kollar över lite strategier som kan hjälpa just dig. Det enda du behöver göra är att boka en tid genom att klicka på knappen nedan.